Over Kurk

Kurk het milieubewuste alternatief


Kurk komt van de Quercus Suber, beter bekend als de kurkeik. De bast wordt handmatig door zeer ervaren vakmensen van de eik “gestript”. Dit strippen is een echte ambacht die voor een gezond en natuurlijk evenwicht tussen boom, mens en milieu zorgt. De kurkeik wordt voor het eerst gestript als deze 25 jaar oud is. Deze eerste kurk wordt “maagdenkurk” genoemd en bevat veel natuurlijke onzuiverheden. Deze kurk wordt hoofdzakelijk gebruikt als granulaat voor thermische en akoestische isolatiematerialen. Na de eerste oogst vindt iedere negen(9) jaar een oogst plaats. Pas na de derde oogst (43 jaar) heeft de kurk zijn hoogste kwaliteit bereikt. Deze kurk wordt op een ambachtelijke wijze bewerkt en geassembleerd. In dit productieproces doorloopt de kurk verschillende verwerkingsfasen van de vorming tot blokken naar tenslotte het snijden van dunne vellen kurk, die verwerkt worden tot kurktextiel. Door sommige ook wel kurkleer genoemd.

Eigenschappen van kurk

De specifieke eigenschappen van kurk kunnen worden toegeschreven aan de honingraatachtige structuur. De belangrijkste eigenschappen van kurk op een rijtje:


STERK – WATERAFSTOTEND – LICHT IN GEWICHT – ZACHT – ELASTISCH – DUURZAAM –
EENVOUDIG SCHOON TE MAKEN – ISOLEREND – ANTISTATISCH – ANTI ALLERGIE – BRANDWEREND.


Via een speciale behandeling wordt de kurk zodanig bewerkt dat het soepel, zacht en stevig aanvoelt. Het is eenvoudig te onderhouden en schoon te maken. Kurken tassen zijn door het geringe gewicht heerlijk te dragen en hebben een exclusieve en natuurlijke uitstraling. Speciaal voor Feel Good Expert worden de Feel Good Exclusives tassen van deze kurk gemaakt.

KURK IS EEN GROEN PRODUCT